Batman sorozat 15.kötet - Kísértetlovag

Vélemény írása a termékről

A Legendás Batman sorozat 15.kötete

Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés
Vélemények a termékről
Átlagos értékelés:
( 5 )
1.
2019.09.18 22:50
 - Váradi György
Váradi György
2019.09.18 22:50
Az a kötet most több szempontból is aktuális (lesz). Egyrészt beköszöntött az ősz, ami magával hozta a sütőtök szezont (és ehhez jól passzolnak ezek a történetek), másfelől hamarosan itt a Halloween és ennek a kiadványnak a különlegességét az adja, hogy halloweeni különkiadásokat gyűjt csokorba. Az ünnep szellemében készülve, három remek történettel lehet gazdagabb, aki elolvassa ezt a könyvet a Félelmek, az Őrület és a Szellemek – eme ősi ünnep központi elemei – köré szőve a szálakat.

„A „Félelmek” megmutatja a denevér mögött rejlő ember sérülékenységét.”
A félelmek legtöbbünk életére hatással vannak, sokakat irányítanak is (pl. babonák).
Az első sztori főszereplői két olyan ember, aki a félelemre alapozza tevékenységét, maximálisan kiaknázva az áldozatra kifejtett hatását. Batman a bűnözők elrettentése végett öltötte magára legendás jelmezét. Ellenfele, Madárijesztő a frászt hozza áldozataira, ezzel téve ártalmatlanná, vagy bábbá őket.
Johnathan Crane csupán egyike a Gotham rosszfiúinak, mégis igen érdekes figura. Korábban inkább a piti bűnözők közé soroltam volna, de ahogy a kiadó másik sorozatának Gyötrelem című kötetében is láthattuk, még Szupcsit is képes a kispadra ültetni, szóval érdemes számolni vele. A karaktert számos író, számtalan történetben bemutatta már, mégis úgy érzem Jeph Loebtől most egy olyan oldalát is megkaptuk, amit korábban nem tapasztaltam: a Madárijesztő szinte már szerethető, ahogy mondókákba, gyermekdalokba szőve mondandóját társalog hősünkkel.
A végkimerülésig hajszolt Bruce Wayne magánéleti kalandja már csak hab a tortán, egyfajta történet a történetben.

„Az „Őrület” feltárja Batman emlékeit az anyjáról.”
Az Őrült Kalapos személyessé teszi Halloween éjszakáján a hajszát Batman és Gordon felügyelő számára is. Egy őrült kézre kerítésekor a racionális gondolkodás nem mindig elegendő. Vajon az érzelmek és az, hogy Tetch ténykedése azt eredményezi, hogy éppen Brucenak az édesanyjával kapcsolatos egyik utolsó kellemes emlékéből „űz gúnyt” elegendő kapaszkodót nyújtanak a katasztrófa megfékezéséhez?

„A „Szellemek” pedig a Batman-szerep okozta veszélyes elszigetelődését vizsgálja meg.”
Dickens Karácsonyi énekének ebben az újraértelmezésében Bruce szembesül választott életének árnyoldalaival és annak (lehetséges) következményeivel. Az út, melyet Batman bejár és az ár, amit meg kell fizetni érte hatalmas. Vajon kielégítő e az, hogy Bruce Wayne szinte már csak „jelmeze” a Denevérnek, vagy lehet egy teljesebb, normálisabb élete is hősünknek? Van még idő változtatni, és egy köztes útra lépni, vagy már elkésett vele Batman alteregója?

Joep Loeb és Tim Sale munkáinak eme sorozata, ami ebben a gyűjteményes kötetben helyet kapott ágyazta meg a Hosszú Halloween elkészülésének lehetőségét. Olvassátok szeretettel.