Blog

Kittenberger III.kötet

2021.10.09 17:59
kepregenymarket
Kittenberger III.kötet

Kittenberger (és a többiek) kalandjai már a harmadik kötetnél járnak. Ez egyszerre jó és rossz hír. Jó, mert sok idő után ismét lapozhatjuk Somogyi György, Dobó István és Tebeli Szabolcs művét. Rossz, mert túl vagyunk a felén, következik a negyedik, egyben záró kötet. Közben az első kötet (Fabriqué en Belgique, Alfabéta-díj 2017) már a harmadik kiadásnál jár, ami teljesen érthető, mert a szerzők egy egészen különleges világot tárt elénk.

 

 

A már említett első kötet 1907-ben kezdi el a történetet, amikor Ács és Baka, két magyar kalandor megbízást kapnak egy titokzatos orrszarvú megkeresésére, kongóban. Társuk lesz a híres vadász, zoológus, tanár, Afrika-kutató, író: Kittenberger Kálmán, a képregény névadója.

Bár az események ebben a formában nyilván nem történtek meg, de sok olyan elbeszélést vagy szálat találunk, ami a valóságban is létezett. Természetesen ez minden kötetre érvényes. De könnyelműség lenne életrajzinak nevezni ezt a fantasztikus kalandképregényt, mivel lassan, de biztosan beszivárog a steampunk. Ez egy olyan csavar és elem, amellyel már találkozhattunk, viszont a múlt század eleji magyarokat elhelyezni ilyen kontextusba egyszerre furcsa, meglepő, de beindítja a fantáziát és a csodálkozást. (Egy friss példa hasonló vonalon a 18.48 képregénysorozat, amely a szabadságharcot helyezi steampunk és teslapunk környezetben.)

A második kötet - A hiéna átka - egy évvel később, 1908-ban folytatja az eseményeket. Kittenberger szeretne visszamenni Afrikába, de az anyagiak nem kedveznek. Ács és Baka pedig oroszországi megbízatást kapnak, de végül Budapesten kötünk ki, ahová a két fiatal nem üres kézzel érkezik. A sztori - amiről nem fedtünk fel túl sokat, mert kár lenne - nagyon jól összerakott, kellőképpen összetett, vicces, érdekes, izgalmas, és egyáltalán nem mondható kiszámíthatónak. Gyakran jön elő a "Rejtő-érzés", ami egyáltalán nem negatívum.

Érdemes ezzel vásárlás előtt kalkulálni, és pár Rejtő képregényt vagy kötetet is a kosárba rakni; ezzel sokat nem tévedhetünk.